Padden op (de) weg


Eind februari ontwaken de eerste amfibieën uit hun winterslaap en trekken ze massaal naar beken en poelen om zich voort te planten. Tijdens hun tocht moeten ze vaak een straat of een weg oversteken en lopen de padden en kikkers een groot risico om overreden te worden. Met paddenoverzetacties helpt Natuurpunt de amfibieën om hun geboortepoel veilig te bereiken. Ook jij kan meedoen!

Opgelet: padden op (de) weg

Amfibieën verblijven in de winter niet in het water, maar houden een winterslaap – verstopt onder bladeren en takken of in de grond. In het voorjaar trekken ze naar beken en poelen om er te paren en eitjes af te zetten. Door ons dichte wegennetwerk moeten de amfibieën tijdens hun voortplantingstocht vaak straten oversteken. Dat doen ze tijdens de schemering of de vroege nacht. Wanneer een auto hun pad kruist, eindigt zo’n tocht vaak in een platte dood. Om deze verkeersslachtoffers te voorkomen, organiseert Natuurpunt paddenoverzetacties. Met speciale schermen worden de padden naar emmers geleid die door vrijwilligers regelmatig geleegd worden aan de andere kant van de straat. Daar kunnen de padden hun tocht weer verder zetten.

Startschot in februari

Bij onze inheemse amfibieën loopt de biologische wekker af na de eerste buien met hogere temperaturen (vanaf 7 graden). Meestal in de maand maart, maar de afgelopen jaren worden padden, kikkers en salamanders soms vroeger wakker. Bij duisternis en regen en hoge vochtigheid kruipen de dieren uit hun schuilplaats en trekken ze instinctief naar het water. Mannetjes starten hun trek naar de voortplantingspoelen vroeger dan de vrouwtjes, maar ze doen er langer over. Ze stoppen namelijk onderweg om een partner te zoeken. Als ze een vrouwtje vinden, grijpen ze met de sterk gespierde voorpoten het lichaam van de partner vast in de paargreep en laten zich meevoeren naar de voortplantingspoel. Om het aantal verkeersslachtoffers te beperken, worden in Brakel op verschillende locaties paddenoverzetacties georganiseerd.

Handmatig overzetten

Naast heel wat wegen plaatsen vrijwilligers van Natuurpunt een “paddenafsluiting” om te verhinderen dat de amfibieën zelf de weg oversteken. De afsluiting is ongeveer 50 cm hoog en leidt langs weerszijden naar emmers. Kikkers en padden volgen de afsluiting en komen in die emmers terecht. Elke dag controleren vrijwilligers, buurtbewoners en schoolkinderen de “vangst”. De gevangen dieren worden naar de overkant van de weg gebracht en losgelaten zodat ze hun reis naar de geboortepoel veilig kunnen voortzetten.
Doe mee met de paddenoverzet in 3 stappen:

  1. Kijk op de website van Natuurpunt en zoek een paddenoverzetactie bij jou in de buurt.
  2. Neem contact op met de contactpersoon van de lokale actie. Hij of zij zal je kunnen vertellen waar en wanneer er amfibieën de weg over worden gezet. Dat hangt sterk af van het weer en is dus niet elke avond. Contactgegevens vind je bij elke actie.
  3. Trek je laarzen en fluohesje aan en overzetten maar! Trek er zeker niet op eigen houtje op uit. Hoe goed bedoeld het ook mag zijn, mensen die geen contact hebben genomen met de lokale coördinator doen soms meer kwaad dan goed.

meer info krijg je bij:

Filip Hebbrecht Isabel Kesteleyn
Korsele 31 Rovorst 21
9667 Horebeke 9660 Brakel
GSM: 0490/57.18.33 GSM: 0478/81 17 98
tel.: 055/49.55.63